Recent Posts

Archive for October 2010

Senaman ketigabelas dalam merawat lemah syahwat dan mati pucuk

Senaman Tenaga Batin ketigabelas

Menurut orang tua-tua, lubang buah zakar perlu diurut bagi melancarkan perjalanan darah ke zakar, membuang lemak serta angin yang tersekat di ka-wasan itu. Urutan ke atas lubang buah zakar dilaku-kan dengan bermacam-macam cara. Salah satunya ialah dalam keadaan berbaring.

Cara melakukannya ialah, mula-mula baring terlentang dan bertenang. Tarik nafas dalam-dalam se-raya mengangkat kaki lurus dan menegak. Pastikan belakang anda lurus dan kedua kaki diangkat lurus tanpa membengkokkan lutut, tahan nafas.

Dengan menggunakan perut jari tengah, urut urat yang berada di tepi perut dengan pelan-pelan ke arah atas dan tepi perut. Lakukan urutara 3 kali. Akhirnya lepaskan kaki pelan-pelan supaya berlunjur semula dan lepaskan nafas. Gerakan ini membantu membetulkan perjalanan darah ke urat belikat supaya ia dapat menegang dengan lebih baik serta dapat menambah daya sedar dengan mengalirkan darah ke kepala.

Senaman keduabelas dalam merawat lemah syahwat dan mati pucuk

Senaman Tenaga Batin keduabelas

Senaman awal sebaik bangun dari tidur. Tutup mata, tangan diluruskan di tepi-tepi tubuh. Putarkan biji mata seakan-akan mahu memerhatikan sekeli-ling. Lakukan untuk lebih kurang 10 saat.

Selepas itu tarik nafas dalam dalam, tahan nafas 7 saat, dan hembus nafas pelan-pelan hingga habis. Lakukan 3 kali. Tangan yang berada di tepi tubuh itu dibawa-kan.

lurus melampaui tubuh seraya menarik nafas lagi. Waktu yang diambil untuk menggerakkan ta-ngan itu ialah 7 saat. Selepas itu kembali ke kedudu-kan pertama seraya menghembus nafas pelan-pelan.

Senaman ini menolong engimbangi urat saraf, melu-ruskan tulang belakang serta menyusun urat-urat-nya.

Senaman kesebelas dalam merawat lemah syahwat dan mati pucuk

Senaman Tenaga Batin kesebelas

Senaman ini yang dicatat ini mempunyai persa-maan dari segi penyertaan nafas dalam gerakannya. Ini menunjukkan urut pengetahuan orang-orang Melayu, praktik pernafasan itu penting dalam pen-jagaan prestasi tenaga batin. Namun gerakani Sena-man ini lebih sukar dilakukan.

Senaman ini dilakukan secara lebih berliembut dan tiada dipaksa gerakannya. Kerana itu ia memer-lukan minda yang lebih tenang dan kemampu;an ke-lenturan yang lebih tinggi. Maka kebiasaannya Senaman ini diamalkan terlebih dahulu sebelum Sena-man ini. Pada awalnya pula pun, Senaman ini dlilaku-kan di waktu malam, dibiasakan pergerakannya sehingga tubuh menjadi lentur, selepas itu barulah di-lakukan di waktu pagi bersama Senaman ini. Sena-man ini juga sesuai dilakukan oleh kaum wanita.

Seorang tua Melayu telah menyatakan bahawa sekiranya kita bangun dari tidur, sebaiknya jangan-lah terus bangkit. Sebaik-baiknya ialah menggeliat dahulu, putar ke kanan dan kiri, selepas itu barulah bangun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...