Recent Posts

Archive for July 2014

Urat testis buah zakar tersimpul

Urat bersimpul pada kantung testis antara masalah yang sering dialami golongan lelaki. Bagi yang peka dan selalu memeriksa alat sulit sendiri, anda akan perasan mengenai gejala itu jika ia berlaku terhadap anda.

Menurut istilah perubatan, keadaan urat bersimpul dan kadangkala kelihatan seperti long­gokan cacing itu dikenali sebagai varikosel.
Varikosel ialah pembuluh darah ven yang berpintal dan mengembang di dalam kerandut buah zakar. Ia dapat dirasa seperti ‘cacing dalam kantung’ atau kelihatan seperti urat timbul dan bersimpul.

Ia sebenarnya ven yang menyalurkan darah keluar daripada testis, yang kebetulan mengembang dan menyebabkan darah mendap.

Akibat daripada kemendapan darah itu, bahan tidak sihat seperti sisa metabolisme kilang buah zakar yang terkandung dalam darah mendap itu diserap ke dalam testis dan boleh mengganggu fungsi testis berkenaan.

Suasana panas daripada varikosel boleh membuatkan kilang sperma tergendala dan sperma menjadi lemah. Senario ketara boleh berlaku apabila kedua-dua faktor negatif tadi menyebabkan mereka yang mengalaminya menjadi kurang subur.

Varikosel biasanya berlaku kepada 15 peratus lelaki, manakala 40 peratus daripada lelaki berkenaan dikenal pasti mengalami masalah kesuburan.

Ia biasa berlaku kepada buah zakar di sebelah kiri. Varikosel yang ‘ringan’ iaitu pembuluh darah ven yang kembang sedikit tidak memberi apa-apa kesan kepada kilang sperma.

Apabila ia kelihatan berurat-urat seperti ‘cacing dalam kantung’, kemungkinan ia boleh menjejaskan kesuburan lelaki.

Mana-mana lelaki yang berkahwin tetapi belum dapat menghamilkan pasangannya, perlu menjalani ujian air mani untuk mengenal pasti kedudukan profil sperma, sama ada normal atau sebaliknya.

Jika profil sperma tidak normal, doktor akan mencadangkan prosedur untuk mengatasi masalah ven iaitu melalui pembedahan mengikat ven atau menyuntik ubat untuk menutup ven supaya darah tidak lagi mendap.

Bagaimanapun, prosedur itu tidak memberi peratusan tinggi dalam pemulihan dikehendaki iaitu pemulihan kurang 50 peratus.

Sebilangan pakar pula tidak lagi mengesyorkan pembedahan berkenaan kerana kesan sampi­ngan yang boleh berlaku seperti kerosakan buah zakar, jangkitan dan hidrosel.

Bagaimanapun, masalah varikosel dikendalikan me­ngikut kes. Bagi individu belum berkahwin, jika anda mengenal pasti segumpal urat yang kelihatan di kerandut zakar, ia belum membuktikan anda mengalami varikosel.

Tapi, jika anda dikenal pasti menghidapinya, tidak ada cara untuk mengubatinya. Pada pandangan saya, ia bukan masalah besar dan terjadi secara kebetulan.

Namun, jika sudah berkahwin dan kebetulan belum dapat menghamilkan isteri, mungkin ia menjadi isu atau masalah bagi mendapatkan zuriat jika ujian sperma anda bermasalah.

Wechat: rahsiabatin

Harga termasuk Pos laju Kawasan
RM35
Semenanjung Malaysia
RM40
Sabah & Sarawak

Air mani tiada sperma kerana kilang air mani tidak berfungsi

Kilang sperma tidak berfungsi

Saya dua kali pergi ke LPPKN untuk membuat ujian dan keputusan mendapati tiada sperma langsung. Pegawai perubatan mengatakan, mungkin saluran sperma tersumbat atau kilang sperma tidak berfungsi.

Saya disaran merujuk ke bahagian urologi dan sampel darah diambil untuk pemeriksaan lanjut.
Di LPPKN, mereka mengatakan jumlah air mani dikeluarkan tidak banyak, tetapi jumlah ketika bersama isteri lebih banyak daripada yang saya keluarkan di LPPKN.

Apakah punca ketiadaan sperma di dalam air mani dan langkah yang perlu saya ambil untuk mengatasi masalah ini? Untuk pe­ngetahuan, saya berkahwin setahun lalu dan belum ada anak.

WAFY
Jitra, Kedah

Anda menjalani pemeriksaan awal fertiliti dengan pasangan dan diberitahu air mani tiada sperma. Situasi ini dikenali sebagai Azoospermia.

Biasanya, doktor akan memeriksa kedua-dua buah zakar untuk menyukat isi padu selain semua bahagian untuk mengesan jika ada ketulan atau kebengkakan salur vena.

Jika isi padu air mani kurang satu mililiter setiap kali menjalani ujian air mani, doktor akan jadualkan pemeriksaan imbasan atau ‘scanning’ di kawasan pundi prostat untuk mengesan ­jika wujud kesempitan sistem ejakulatori.

Jika isi padu buah zakar normal dan tiada sekatan dikawasan prostat, doktor akan lakukan biopsi ke atas kedua-dua buah zakar.

Untuk tujuan itu, sedikit tisu dari kedua-dua buah zakar diambil untuk diteliti jika kilang sperma anda normal atau sebaliknya.

Sebelum melakukan prosedur pembedahan biopsi, doktor menyukat hormon FSH dan hormon testosterone anda untuk mengesan jika tahap kedua-dua hormon itu normal atau sebaliknya.

Jika tahap hormon FSH melambung dua hingga tiga kali ganda, ini petanda kilang buah zakar anda tidak berfungsi dengan baik.

Keadaan ini dikenali sebagai ‘Testicular Failure’. Kini dengan pendekatan terbaru tentang kesuburan lelaki, prosedur seperti MESA atau TESA menggunakan jarum khusus untuk me­nyedut keluar cecair dari buah zakar atau pundi epididimis boleh dilakukan bagi mengesan sperma jika ada dan me­nyimpan sperma (melalui sperm storage) untuk prosedur ICSI (menyuntik sperma ke dalam telur isteri untuk mendapat embrio).

Prosedur ini memerlukan kecekapan serta penelitian dan bukan sebarangan ahli urologis dapat melakukannya.

Anda boleh rujuk kepada mana-mana pusat fertiliti berdekatan untuk mendapat nasihat dan maklumat mengenai kos dan peratusan hasil prosedur ICSI pusat fertiliti sebelum anda dan pasangan menjalani prosedur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...