kecelaruan gender

Spread the love

SAYA berumur 21 tahun dan mengalami masalah berkaitan fungsi jantina. Sejak akil baligh, saya mempunyai tarikan seksual kepada kaum sejenis.

Juga, alat sulit saya tidak berfungsi apabila melihat wanita yang mengghairahkan.

Namun, saya keliru kerana saya bukan pondan atau ‘mak nyah’, sebaliknya lelaki biasa.

Pada masa sama, saya kerap memikirkan hubungan seksual dengan lelaki berbadan tegap dan kacak sehingga kadangkala saya melakukan onani untuk memuaskan nafsu.

Saya bimbang mengenai masa depan saya. Saya juga inginkan kehidupan normal, mempunyai isteri dan anak.

Adakah saya mempunyai masalah hormon jantina? Di manakah saya boleh mendapatkan bantuan untuk membantu mengembalikan kehidupan saya?

LELAKI RISAU
Kota Bharu, Kelantan

Masalah ini bergelar kecelaruan gender yang dikaitkan dengan mak nyah yang menganggap mereka perempuan dalam badan lelaki atau sebaliknya.

Anda juga meminati kaum sejenis dan kesedaran ini lebih terserlah ketika anda mengalami perubahan akil baligh.

Menurut anda, anda tertarik kepada tubuh fizikal lelaki kacak dan tegap. Adakah anda hanya tertarik kepada ‘tubuh lelaki’ dan teruja seks kepada fizikal? Jika ya, mungkin anda mengalami masalah parafilia iaitu perasaan cinta luar biasa kepada badan lelaki.

Ini jauh bezanya dengan homoseksualiti kerana orientasi seksual anda hanya kepada lelaki secara seluruh dan tidak kepada perempuan.

Anda sedar, perasaan ini jika diteruskan boleh membuatkan anda tersisih daripada masyarakat, kaum keluarga dan agama, malah anda juga tidak mahu perkara itu berlaku.

Menurut kajian, perasaan minat kepada lelaki bukan disebabkan kurang hormon atau apa-apa berkaitan penyakit. Sebenarnya, masalah ini hanya kecenderungan atau pilihan minda.

Mengikut pakar psikologi dan psikitris, jika seseorang itu tidak terikat dengan orientasi seksual dan meminati kaum sejenis, keadaan ini tidak dapat diubah.

Kajian terbaru mendapati perasaan homoseksual boleh diubah jika itu pilihan individu yang mahukan ia berubah.

Jangan risau kerana masih ada harapan untuk anda. Memandangkan anda masih muda, anda perlu tingkatkan keyakinan diri dan bersungguh- sungguh berusaha mengubah keadaan orientasi seksual anda ke situasi yang anda pilih dan kembali menjadi lelaki sejati.

Kukuhkan jati diri anda, berdoa dan memohon kepada Tuhan supaya anda berjaya kembali ke jalan diredai-Nya. Semoga perjuangan hidup anda berjaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...