Ngilu dan sengal pada Zakar

Ngilu, sengal pada Zakar

SAYA berusia 22 tahun dan sejak kebelakangan ini sering berasa sakit seperti sengal dan ngilu pada zakar ketika hendak membuang air kecil. Saya terpaksa membuang air kecil perlahan-lahan sambil menahan sakit.

Namun, ia tidak menganggu aktiviti harian dan riadah saya.

Untuk pengetahuan doktor, saya kerap melakukan onani sebelum berkahwin dan pernah melakukan seks oral bersama isteri saya. Apakah masalah sebenarnya? Adakah ia boleh mendatangkan kemudaratan seperti penyakit kanser, mati pucuk atau ia hanya sesuatu yang normal?

ALIP

Permatang Pauh, Pulau Pinang

RASA sakit atau ngilu di hujung zakar mungkin akibat keradangan atau kebengkakan yang berlaku akibat perbuatan rangsangan kepada bahagian terbabit.

Apabila keradangan hilang, rasa sakit akan berkurangan dan lama kelamaan akan pulih. Jika rangsangan kerap dilakukan, sukar untuk keradangan itu hilang dan akan rasa sakit berterusan.

Selain perkara yang dijelaskan tadi yang menjadi penyebab masalah itu,keradangan salur kencing juga boleh mengakibatkan rasa sakit ketika hendak membuang air kecil.

Jika melakukan seks oral, jangkitan itu mungkin datang daripada mulut yang terdapat pelbagai kuman dan kulat. Jika mahukan kepastian mengenai masalah berkenaan, jumpalah doktor untuk menjalani pemeriksaan.

Jangan biarkan masalah itu berlanjutan kerana jangkitan boleh merebak ke dalam dan mengakibatkan keradangan pundi kencing, salur ureter dan buah pinggang!

Jika ia memang punca daripada rangsangan oral yang keterlaluan, elakkan atau kurangkan amalan itu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...