Senaman kesepuluh dalam merawat lemah syahwat dan mati pucuk

Senaman Tenaga Batin kesepuluh

Tulang belakang, tengkuk, pinggang, paha, betis dan urat tapak kaki adalah bahagian anggota yang diregang melalui gerakan senaman ini. Selain itu, ia juga dapat menarik otot-otot perut ke atas dan ber-guna bagi menguatkan perut. Berbaring meniarap.Kaki kanan di bawah kaki kiri. Urat tumit kaki ka-lan dikepit oleh ibu jari dan jari kedua bagi kaki kiri. Kedua tangan berdiri di atas siku; kedua tapak tan-gan disatukan.

Lakukan di waktu pagi hari. Pastikan kedua ta-pak tangan dihampirkan, begitu juga tapak kaki. Ke-dua tangan dan kaki diluruskan. Berat tubuh ditam-pung oleh kedua tangan.

Secara pelan-pelan dan hati-hati, turunkan pung-gung supaya ia semakin menghampiri kedua tapak tangan. Berat tubuh ditampung oleh kedua tangan lutut masih lurus. Kaki ditampung di atas jiari-jari kaki yang ditegakkan. Ketika menurunkan tubuh, seluruh paha dan betis jangan mencecah lan tai. Bahagian pinggang dan zakar perlulah dihamipirkan betul kepada tangan. Selepas itu kembalilah ke kedudukan yang mula-mula. Lakukan sebanyalk 3 kali ulang atau sebanyak yang terdaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...