Senaman Pertama dalam merawat lemah syahwat dan mati pucuk

Spread the love

Lemah syahwat dan Mati Pucuk sering diperkatakan orang.

Senaman Pertama

Waktu yang paling baik senaman ini dilakukan di waktu subuh bagi mengeluarkan segala udara kotor yang terperangkap jika nafas disedut dandihem-bus separuh penuh ketika tidur. Gerakan ini berfung-si memasukkan udara baru yang bersih dan segar bagi menyihatkan paru-paru serta urat saraf dengan menyerapkan udara baru hingga ke uratbiji ranting (avioli) yangberada di hujung urat paru-paru. la melatih paru-paru supaya mengembang ke peringkat yang lebih baik.

Gerakan ini dapat membangkitkan kekuatan otot belakang, terutamanya di bahagian tengah belakang dan ia menguatkan stamina jimak.

Cara untuk melakukan gerakan ini ialah: Duduk bersila dengan menegakkan tulang belakang. Tangan diletakkan di atas lutut. Bahu harus terbuka lebar. Nafas ditarik hingga sedalam-dalamnya hingga tera-sa udara penuh dalam paru-paru. Tarik nafas secara pelan-pelan. Biarkan udara berada dalam paru-paru selama 7 detik Selepas itu hembuskan pelan-pelan udara itu hingga paru-paru terasa kosong. Ketika menghembus nafas, perut hendaklah dikempiskan dan tumpukan tenaga ke arah dada. Lakukan lagi gerak sebanyak 3 kali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...